Korpa

zatvori
  • Vaša korpa je prazna

povratak u prodavnicu

paraben free

Šta znači bez parabena (paraben free) u kozmetičkim proizvodima

Parabeni su kategorija hemijskih konzervanasa koji se koriste u kozmetičkim proizvodima od 1920 godine. Kozmetička industrija se dugo solanjala na parabene kako bi produžili rok trajanja proizvoda kao što su: šamponi, balzami, proizvodi za negu kože, sapuni.

 

u prethodnoj deceniji, nus-efekti dugotrajnom izlaganju parabenima su izazvali zabrinutost javnosti. dok skoro svi kozmetički proizvodi sadrže neku vrstu konzervansa kako bi proizvodi imali duži rok trajanja, paraben free proizvodi se smatraju bezbednijim za upotrebu.

izraz i logo „paraben-free“ kupcima ukazuje da ovih opasnih konzervanasa nema u proizvodnoj formuli proizvoda koji nosi ovu oznaku.

Zašto su štetni?

Parabeni mogu oponašati ljudski hormon estrogen. To znači da mogu ometati hormonsku ravnotežu vašeg tela, bez obzira na pol.

Pokazalo se da estrogenska aktivnost parabena ometa balans koji hormoni vašeg tela regulišu. Ovo je razlog za zabrinutost jer bi moglo značiti da parabeni utiču na reproduktivne aktivnosti, poput trudnoće i menstruacije.

Istraživanja su takođe pokazala da parabeni mogu lako da se apsorbuju kroz vašu kožu, a svakodnevna primena kozmetičkih proizvoda sa parabenima može dovesti do njihovog nagomilavanja u vašem sistemu. Stalna izloženost parabenima može igrati ulogu u rastu ćelija raka dojke kod žena. Pored svega oboga postoji i uticaj parabena na životnu sredinu.

Neki ljudi imaju alergijsku reakciju na parabene. Ova reakcija može uključivati:

crvenilo
iritacija
svraba kože
ljuštenje kože
koprivnjača