Korpa

zatvori
  • Vaša korpa je prazna

povratak u prodavnicu

EU Ecolabel

EU Ecolabel: priznanje Evropske Unije za proizvode koji ispunjavaju visoke standarde zaštite životne sredine. Proizvodi koji su nosioci ovog znaka izrađeni su od recikliranih vlakana ili čiste celuloze 100% iz kontrolisanih izvora i održivo upravljanih šuma.

Kriterijumi koji se moraju ispuniti kako bi proizvod mogao nositi oznaku EU Ecolabel uključuju: da emisija gasova u toku proizvodnog procesa ne sme preći definisane vrenosti ni u vazduhu ni u vodi. Dodatno, utrošak energije mora biti limitiran, mora zadovoljti minimum količine vlakana iz održivih izvora i korišćenje hemikalija je striktno regulisano.

Ecolabel je dobrovoljna sertifikacija tipa III i sertifikat koji je odobren na Evropskom nivou. Stilizovana bela rada sa „E“ kao Evropa u svom centru, okružen zvezdama koje predstavljaju članice unije. Ustanovljen je od strane Evropske komisije 1992 kao oznaka kvaliteta kojom se nagrađuju proizvodne i uslužne kategorije koje ispunjavaju precizne ekološke kriterijume. EU Ecolabel pokazuje da proizvod sa ovom oznakom garantuje smanjen uticaj na životnu sredinu u svakoj fazi životnog ciklusa. za svaki proizvod, u smislu uticaja na životnu sredinu u procesu proizvodnje uzimaju se u obzir svi aspekti povezani sa procesom proizvodnje: kvalitet vazduha, vode i zemljišta, upravljanje otpadom, potrošnja energije, zagađenje bukom, zaštita biodiverziteta. Prema principu deljene odgovornosti uticaja na životnu sredinu, nova regulativa koja je donešena 2010 godine, definisala je kriterijume koji su usvojeni od strane Evropske Komisije a predloženi od strane Ecological Label Committee (CUEME) koja prepoznaje uticaj na životnu sredinu svih povezanih procesa i zainteresovanih strana: industrija i SME, udruženja potrošača, udruženja za zaštitu životne sredine. Ecolabel prati celokupan životni ciklusu proizvoda, što dovodi do smanjenja ukupnog uticaja na životnu sredinu, sprečavajući prenošenje uticaja iz jedne fazu u drugu. kroz Ecolabel, potrošači dobijaju pristup pouzdanom i na naučnoj osnovi zasnovanim informacijama o uticaju proizvoda na životnu sredinu. dodatno, Ecolabel proizvodi visoki kvalitet proizvoda.

 

http://ec.europa.eu/environment/ecolabel

Pogledajte sve proizvode sa ovim sertifikatom: